Ново средство за локално лечение на псориазис от плакатен тип показва обещаващи резултати при клинични изпитвания. Става въпрос за тапинароф – нестероиден крем, специално разработен, за да се справи със симптомите на кожното заболяване.

Резултатите от фаза 3 на продължилото 52 седмици проучване са обявени по време на:

  • 30-ти конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), провел се онлайн от 29 септември до 2 октомври 2021 г.

„Тапинароф притежава уникални характеристики, различаващи го от останалите средства за локална терапия на псориазис“. Коментарът е на д-р Линда Стейн Голд, директор клинични изследвания в областта на дерматологията в болница „Хенри Форд“ в Детройт.

Локално лечение на псориазис с новия медикамент

Тапинароф е нискомолекулно средство за модулиране на арил въглеводородния рецептор (AHR). Това е протеин, който обикновено се намира във вътрешноклетъчната течност (цитозола). Широко експресиран е върху повърхността на имунните клетки, включително макрофаги, мастоцити и антиген-представящи клетки.

Смята се, че модулацията на сигнализирането на арил въглеводородния рецептор от тапинароф овладява имунната дисрегулация, свързана с появата на псориатични лезии.

Резултатите от новото клинично изследване PSOARING 3 на тапинароф 1% се основават на данни от 12-седмичните проучвания PSOARING 1 и PSOARING 2. Изводите от тях са докладвани през август 2020 г., но все още не са публикувани.

По думите на д-р Голд над 90% от пациентите в PSOARING 1 и PSOARING 2:

  • отговарят на условията за отворено разширено проучване, каквото е PSOARING 3

Изводите на експертите

„Като цяло 40,9% от пациентите са постигнали пълна ремисия на псориазис поне веднъж по време на проучването. В началото на изследването 58,2% от изследваните лица са с PASI индекс 2 и нагоре. В края стойностите на показателя са 0 или 1“, съобщава д-р Голд.

Няма данни за тахифилаксия по отношение на ефекта на тапинароф с течение на времето.

Отваряме скоба, че с термина „тахифилаксия“ се означава бързо развила се толерантност, изявяваща се с влошаване на проявите след употреба, продължаваща повече от седем дни.

Най-честите нежелани събития по време на фаза 3 на клиничното изпитване на тапинароф са:

  • фоликулит при 24,0%
  • контактен дерматит при 5,9%
  • главоболие при 2%

Делът на пациентите, прекратили лечението поради фоликулит, е 1,2%, а поради контактен дерматит – 1,4%. Главоболието не е довело до прекъсване на лечението.

Д-р Голд заключава, че тапинароф по всяка вероятност ще бъде много полезно допълващо средство при лечението на псориазис.

Още нова, полезна и проверена информация относно локално лечение на псориазис има на…

www.psoralek.com – страницата на Програма Псоралек. Въпросната Програма е единствена по рода си в България. Тя е разработена от специалисти в областта на кожните заболявания за псориатици и техните близки. Всеки заинтересован може да се възползва напълно безплатно от онлайн консултация с дерматолог. Желаещите да обогатят знанията си за кожното заболяване могат да го направят в периодично организираните училища за псориазис.

За някои от услугите е нужно предварително записване. Разберете кои са те на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola