Развенчаване на най-често срещаните митове за псориатичен артрит е от съществено значение за разбиране на състоянието и ефективното му управление. Заболяването се характеризира с възпаление на ставите, болка и скованост. В следващите редове вижте защо някои широко разпространени твърдения по темата са заблуда.

Страдащите от псориазис задължително развиват псориатичен артрит

Това е един от често срещаните митове за псориатичен артрит, за който трябва да се каже истината. Всъщност приблизително 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Общото между двете заболявания е, че те са автоимунни, но има някои съществени разлики между тях. Псориазисът е кожно заболяване с хронично рецидивиращ ход, при което структурата на дермата се обновява прекалено бързо. Псориатичният артрит е възпалително заболяване, което засяга ставите и сухожилията. Симптомите включват болка и скованост, подуване на пръстите на ръцете и краката и намален обхват на движение. Освен всичко това диагнозата псориатичен артрит се поставя много по-късно, от началните симптоми на псориазис.

Един от широкоразпространените митове за псориатичен артрит е, че е само лека форма на артрит

Друго погрешно схващане за псориатичният артрит е, че той е просто лека форма на артрит. В действителност псориатичният артрит може да бъде толкова тежък и инвалидизиращ, колкото другите видове, като ревматоиден артрит например. Тежестта на псориатичния артрит е индивидуална, като някои хора изпитват леки симптоми, докато други страдат от значителна болка и увреждане на ставите. Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за овладяване на състоянието и предотвратяване на дългосрочни усложнения.

Псориатичният артрит засяга само възрастни хора

Често срещано погрешно схващане е, че псориатичният артрит засяга само възрастни хора. Въпреки че е вярно, че рискът от развитие на артрит се увеличава с възрастта, псориатичният артрит може да засегне всички, както млади хора, така и деца. Състоянието често се развива на възраст между 30 и 50 години, но може да се появи и по-рано. Разбирането, че псориатичният артрит не е ограничен до по-възрастните хора, може да помогне за разпознаване на симптомите от по-рано. А това ще е от огромна полза за предприемане на навременна медицинска намеса.

Упражненията влошават симптомите на псориатичен артрит – един от погрешно схващаните митове

Много хора вярват, че упражненията влошават симптомите на псориатичен артрит, но това не е истина. Всъщност редовната физическа активност е полезна за хора, засегнати от заболяването. Упражненията помагат за поддържане на гъвкавостта на ставите, намаляване на сковаността и подобряване на цялостната физическа функция. Такива с ниска интензивност като плуване, ходене и йога са особено препоръчителни, тъй като са щадящи за ставите. Важно е да се консултирате с лекар специалист, за да разработите подходящ план за упражнения, който да отговаря на индивидуалните нужди и ограничения.

Разбрахте кои са най-популярните митове за псориатичен артрит, а сега вижте къде да откриете и професионална помощ

Дерматолозите от програма Псоралек предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа на страдащите от псориазис и псориатичен артрит. Те помагат на пациентите да преодолеят дискомфорта и да водят пълноценен живот без страдание. Програмата е специално създадена с ясна цел – да осигури на засегнатите здравна и морална подкрепа, от която имат нужда. Затова не губете време и посетете платформата. Може лесно и удобно да зададете въпросите си чрез формата за онлайн консултация със специалист. А междувременно разгледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му.

borola