Изследване от 2020 г. дава надежда за ново лечение на псориазис. Резултатите от него са публикувани в сп. The New England Journal of Medicine (NEJM). Подробностите вижте в статията.

Ново лечение на псориазис – разберете повече

Учените тестват експериментално лекарство под формата на крем, което няма страничните ефекти на основните средства за локално лечение на псориазис. Активна съставка във въпросния крем е рофлумиласт – противовъзпалително вещество, което блокира ензим, причиняващ възпаления.

Резултатите са повече от удовлетворяващи!

Изследователите установяват, че кожата на около ¼ от случайно избрани пациенти, които нанасят крема веднъж дневно, е изчистена от плаки след 6 седмици. За сравнение това се случва при 8% от участниците използвали плацебо.

Членовете на научния екип определят резултатите като „вълнуващи“. Това до голяма степен е продиктувано от факта, че не се очакват страничните ефекти на кортикостероидите – едни от най-използваните средства за локална терапия при псориазис.

„Потентните кортикостероиди са ефективни за овладяване на псориазис. Страничните ефекти обаче може да включват изтъняване на кожата, промени в кожната пигментация, трайни стрии. Това ограничава използването им в чувствителни зони като лицето“. Коментарът идва от главният автор на изследването д-р Марк Лебвол.

Говори експертът

Д-р Лебвол, който е преподавател по дерматология в медицинското училище „Икан“ в Маунт Синай, Ню Йорк, продължава с примерите. По думите му кремът превъзхожда и аналозите на витамин D, тъй като те не са толкова ефективни и могат да раздразнят кожата.

Експертът обръща внимание на още нещо важно. Кремът намира по-широко приложение от медикаментите за системно лечение на псориазис. Причината е, че той може да се използва при лека до умерена форма на кожното заболяване, а системните лекарства – само при тежка.

„Какво по-добро от това да можем да предложим на пациентите ефективно средство за локално лечение за псориазис без странични ефекти?“, отбелязват изследователите.

Ново лечение на псориазис – последните новини по темата на едно място

Посетете www.psoralek.com за още подобни статии. Това е сайта на програма Псоралек – единствената по рода си у нас платформа за цялостна грижа при псориазис.

Програмата е разработена от специалисти в областта на кожните заболявания за псориатици и техните близки. Освен че повишава информираността за кожното заболяване, тя предоставя общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. Всеки заинтересован може да се възползва напълно безплатно от онлайн консултация с дерматолог. Желаещите да обогатят знанията си за кожното заболяване, пък могат да го направят в периодично организираните училища за псориазис.

borola