В следващите редове ще представим подходящи храни при псориазис. Вижте кои са те и непременно ги включете в ежедневното си меню. С тяхна помощ ще прочистите храносмилателната система и ще възстановите баланса в чревната флора. А това са важни аспекти в лечението на кожното заболяване.

Някои плодове и зеленчуци – особено подходящи храни при псориазис

Пресните плодове и зеленчуци трябва да заемат челно място в диетата ви. Най-добре е да консумирате източници на витамин А или бета-каротин, антиоксиданти и минерали като цинк и магнезий. Примери за такива са червени чушки, тиква, манголд, праскови, авокадо и боровинки. Те са невероятно вкусни и полезни във всякакви варианти. Яжте ги в изобилие, без да се притеснявате от трупане на излишни килограми, които както е известно са утежняващ фактор при псориазис.

Определени зърнени храни

Смело включете в менюто си елда, амарант и киноа. Специалистите са категорични, че това са най-подходящите зърнени храни за хората с псориазис. Причината е, че са с високо съдържание на полезни за кожата протеини и витамини. И нещо много важно – амарантът НЕ съдържа глутен (вещество, което води до обостряне на псориазиса при голяма част от пациентите). В киноата, пък има лизин – аминокиселина, която е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите.

Източници на омега-3 мастни киселини – също са подходящи храни при псориазис

Незаменимите омега-3 мастни киселини притежават мощни противовъзпалителни свойства. Способни са да намалят кожното възпаление и да предпазят ставите от деформация и намалена подвижност – нещо особено важно за хората с псориатичен артрит. Поради всичко казано дотук е добре да приемате повече омега-3. За целта консумирайте по-мазна риба, лен, чия и орехи или приемайте специални хранителни добавки (ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+).

Храни с витамин D

Проучвания от последните години потвърждават положителното въздействие на витамин D върху симптомите на имунно-медиирани, възпалителни заболявания като псориазис. Най-добрият източник на витамина е пряката слънчева светлина. И все пак има храни, в които той се съдържа. Това са по-мазната риба, яйцата и слънчогледовите семки.

Храни със селен

Установено е, че дефицитът на селен води до обостряне на псориатичните симптоми. Предотвратете влошаване на състоянието на кожата, като наблегнете на храни, които са добри източници на важния минерал. Миди, сардини, слънчогледови семки, овес, гъби, бразилски орех.

Вече знаете кои са подходящи храни при псориазис. Сега е време да научите на кого можете да разчитате в борбата с упоритото кожно заболяване

При наличие на псориазис и свързаните с него усложнения винаги можете да се обърнете към специалистите от програма Псоралек. Те са на ваше разположение за онлайн консултация, преглед, съвет или препоръка. Усилията им са насочени към подобряване на качеството на живот и оказване на морална подкрепа на хората с псориазис. Подробна информация за тях можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola