Деца на майки, които пушат през бременността, са с повишен риск от развитие на псориазис. Такова е заключението на датски учени. В следващите редове коментираме как са стигнали до него.

Повече за опасността от псориазис при деца на жени, които пушат, докато са бременни

При анализа на данни от близо 26 000 деца, родени в Дания, изследователите установяват, че:

  • децата на жени, които продължават да пушат през бременността, имат с около 40% по-висок риск от развитие на псориазис
  • опасността от поява на псориазис при децата се увеличава на почти 300%, ако жените пушат 16 или повече цигари дневно

Резултатите от проучването са публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology – списанието на Американската академия по дерматология (AAD).

Тютюневият дим може да се разглежда като рисков фактор за развитие на псориазис. Има данни, че никотинът стимулира процеси в организма, които стоят зад появата на кожното заболяване. В този ред на мисли не е изненадващо, че пушенето през бременността излага детето на по-голяма опасност от псориазис“. Това казва водещият автор на изследването д-р Джонатан Гроут от Факултета по обществено здраве на Копенхагенския университет.

Начин на провеждане на проучването

За получаване на възможно най-достоверни резултати учените подбират 100 415 жени, които са били бременни между 1996 и 2002 г. В изследвания период членовете на научния екип внимателно анализират как употребата на цигари и никотинови заместители влияе на:

  • пренаталния период от развитието на детето
  • шестмесечните деца
  • децата на 11-годишна възраст

Сравнителният анализ на резултатите показва, че:

  • 281 от всички 25 812 деца в проучването имат псориатично заболяване до навършване на 11 години

На базата на резултатите учените заключват, че:

  • при децата на жени, които пушат през бременността, има около 1,39 пъти по-висока вероятност от псориазис

Според проучването употребата на никотинови заместители през бременността също се свързва с по-висок риск (36%) от псориазис в детска възраст.

При наличие или съмнение за псориазис при деца родителите могат своевременно да се обърнат към…

висококвалифицираните и опитни специалисти дерматолози от програма Псоралек. Това е единствената по рода си програма у нас за цялостна грижа на хора с псориазис и техните близки. Освен към повишаване на осведомеността за заболяването тя е насочена и към предоставяне на чисто практически съвети за пълноценен живот. Информацията в сайта на Програмата www.psoralek.com се обновява периодично. Всеки заинтересован може да се възползва от онлайн консултация, като зададе своя въпрос, свързан с псориазис, тук. Предоставя се възможност и за първичен преглед след предварително записване на час съгласно графика тук. Прегледите се извършват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola