Псориазис и бира на пръв поглед нямат нищо общо, но всъщност са много свързани. Оказва се, че жените, които пият 5 или повече чаши от пенливата напитка седмично, са изложени на 1,8 пъти по-висок риск от развитие на кожното заболяване. Заключението е на учени от Харвардското медицинско училище в Бостън, САЩ, и е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Повече за изследването, което доказва взаимовръзката между псориазис и бира при жените

„Отдавна се предполага, че съществува връзка между приема на алкохол и появата на псориазис. Основание за това дава фактът, че голяма част от псориатиците консумират повече алкохолни напитки от хората със здрава кожа. Решихме да проверим доколко е основателна хипотезата, като се фокусираме само върху жените“, казва авторът на проучането д-р Абрар Куреши. Заедно с екипа си той провежда изследване, чиято цел е да установи ефекта, който оказват различни видове алкохол върху кожното заболяване. Началото на изследването е поставено през 1991 г. с анализа на данни на повече от 82 000 жени на възраст между 27 и 44 години. Учените проследяват вида и количеството алкохол, приеман от участничките, и набюдават състоянието на кожата им. През 2005 г. 1 150 от доброволките са диагностицирани с псориазис.

Резултатите от проучването

От сравнителния анализ на данните изследователите установяват, че жените, които приемат 2-3 напитки седмично, са изложени на 72% по-висок риск от псориазис. След като анализират пробите според вида на консумираната напитка, те стигат до извода, че участничките, които пият 5 или повече бири (без в това число да влиза леката бира), са 1,8 пъти по-уязвими от развитие на кожното заболяване. Според учените ечемикът е възможната причина за взаимовръзката между бирата и псориазиса. Тази зърнена култура съдържа глутен – вещество, към което голяма част от псориатиците са чувствителни. По отношение на въпроса защо леката бира не се свързва с появата на псориазис учените са категорични, че тя съдържа по-малко глутен.

Вече е ясно, че има връзка между псориазис и бира при жените. А ето и къде засегнатите дами да потърсят помощ

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме всички жени с псориазис или съмнение за такъв да се доверят на нашите дерматолози. Екипът ни включва висококвалифицирани и опитни специалисти, които са се посветили на каузата да подобрят качеството на живот на хората с псориазис. За целта те обогатяват знанията на засегнатите за кожното заболяване, дават им насоки за справяне с ежедневните предизвикателства и назначават подходящо и максимално щадящо лечение. Предлагат онлайн консултация, извършват прегледи и провеждат училища за псориазис. Научете повече за предлаганите услуги на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola