Псориазис и спорт е важна тема, която обаче поставя хората с кожното заболяване пред дилема. Те се колебаят дали физическата активност помага или влошава състоянието на кожата с псориазис. Един от най-известните блогове за псориазис – New Life Outlook: Living with Psoriasis ни помага да внесем повече яснота по интересния въпрос.

Псориазис и спорт – здравни ползи от физическата активност

Контролирането на теглото облекчава проявите на псориазис

Наднорменото тегло и затлъстяването водят до повишаване на възпалението в организма, а оттам и обостряне на псориазиса. Лишаването от излишните килограми ограничава инфламацията, спомага за налагане на контрол над кожното заболяване и подобрява цялостното здравословно състояние. Поддържането на здравословно тегло намалява риска от развитие на диабет, дихателни и сърдечно-съдови проблеми.

Физическата активност подобрява кръвообращението

Диагностицирането с псориазис увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания. Противовъзпалителният ефект, който се проявява след изпълнение на физическа активност, спомага за ограничаване на този риск. Редовното спортуване подобрява кръвообращението в цялото тяло. В резултат, приеманите медикаменти за лечение на псориазис могат да повишат ефективността си. Добрата циркулация на кръвта поддържа функциите на кожата, бъбреците, храносмилателния тракт и черния дроб. Всичко това допринася за стимулиране на естествените детоксикиращи процеси в организма.

Спортът намалява тревожността и стреса

Много хора с псориазис изпитват психологическата тежест на кожното заболяване. Силната тревога и стрес могат да доведат до съзнателно ограничаване от изпълнението на здравословни активности, като спортуване, например. Важно е да се подчертае, че именно физическата активност има множество позитиви относно менталното благосъстояние. Редовното практикуване на любим спорт намалява стреса и тревожността, като по този начин положително повлиява и външните прояви на заболяването. Подходящите упражнения довеждат още до облекчаване и на дискомфорта, причинен от псориатичния артрит – често срещано усложнения на кожното заболяване. Спортът стимулира още продукцията на ендорфини – хормони, които повишават доброто настроение и намаляват болката.

Псориазис и спорт, и още важни стратегии за здравословен живот с кожното заболяване

Всички описани ползи от физическата активност ясно посочват нуждата от нея за повишаване качеството на живот с псориазис. Какво още помага за налагане на контрол над кожното заболяване и за подобряване на психическото и физическото състояние на засегнатите? Отговорът ще откриете на онлайн страницата на програма Псоралек. Програмата е специално създадена с ясната цел да осигури на засегнатите здравната и моралната подкрепа, от която имат нужда. Посетете платформата на програмата и задайте въпросите си още сега чрез формата за онлайн консултация със специалист. Насрочете си час за безплатен преглед и междувременно прегледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му. Не се примирявайте с псориазиса – доверете се на Псоралек и намерете работещите решения за справяне с него!

borola