Много научни изследвания посочват връзка между псориазис и цигари. Тютюнопушенето може не само да отключи кожното заболяване, а и да допринесе за влошаване на състоянието на засегнатите.

Псориазис и цигари – комбинация с негативни за здравето последствия

Псориазисът е автоимунно кожно заболяване. Това значи, че имунната система атакува собствени тъкани, като ги смята за нашественици. Никотинът, главният алкалоид в тютюна, има способността да влияе върху имунната система. С това може да се обясни опасната връзка между псориазиса и употребата на цигари.

Но никотинът не е единственият виновник. Съставките в тютюна могат да предизвикат оксидативен стрес в тялото – явление, причиняващо увреждане на клетките. То се разглежда като един от рисковите фактори за влошаване на кожното заболяване.

Повече за връзката между псориазис и цигари

Италианският учен Луиджи Налди разглежда влиянието на тютюнопушенето за провокиране на появата на псориазис и усложняване на проявите на кожното заболяване.

Според Налди, връзката на тютюнопушенето с псориазиса може да се обясни по няколко патофизиологични механизма. Пушенето причинява оксидативен стрес и производство на свободни радикали, които пречат на сигналните пътища, свързани с псоаризиса. Никотинът също така индуцира повишена секреция на няколко цитокина, които са с решаващо значение в патогенезата на псориазиса. In vitro изследвания на човешки HaCAT кератиноцити (основни клетки в епидермиса) показват, че цигареният дим провокира повишена експресия и секреция на протеин, наречен фактор на туморната некроза (TNF). Тя се медиира от повишена експресия, промоторна активност и ядрена транслокация на транскрипционния фактор Egr-1. Документирано е още, че експресията на съдов ендотелен растежен фактор (цитокин, който стимулира растежа на съдовите ендотелни клетки), който е важен за ангиогенезата (процесът на образуване на нови кръвоносни съдове), може да бъде променена от тютюнопушене.

Роля на тютюнопушенето за поява на усложнения при псориазис

Пушенето е свързано не само с появата на псориазис, а и с тежестта на заболяването и отговора му към лечение. Италианско проучване показва, че пациенти, пушещи повече от 20 цигари дневно, са в два пъти по-голям риск от развитие на тежък псориазис. В изследване на пациенти от мъжки пол, употребата на повече от 10 цигари на ден се асоциира с влошаване на кожните прояви на заболяването, особено по крайниците. По същия начин, друго изследване посочва обостряне на проявите по кожата на пушачите и намаляване на възможността за влизане в ремисия.

Някои от съпътстващите псориазиса заболявания също могат да бъдат отчасти свързани с тютюнопушенето. Такива са сърдечно-съдовите заболявания, възпалителни заболявания на червата и определени злокачествени заболявания.

Още важна информация за засегнатите от псориазис

Повече информация относно кожното заболяване, стратегиите за живот с него и начините за лечение, засегнатите и техните близки могат да получат от специалистите на програма Псоралек. Тя представлява отлично разработена система за осигуряване на пълна подкрепа на страдащите и налагане на ефективен контрол над кожното заболяване. Научете още за услугите, които програмата предлага, и как да се включите в нея на тел. (+359) 2 983 6211.

borola