Проучване, проведено в Швеция и публикувано преди няколко месеца в Американския журнал по клинична дерматология, дава отговор на един от ключовите въпроси, касаещи псориазиса. Резултатите от проучването показват кой от двата пола е по-предразположен към псориазис.

Псориазис при мъже и жени – официална статистика

Проявите на псориазис и при двата пола са еднакво притеснителни и носят еднакъв физически и емоционален дискомфорт. Справка с дерматологичната практика в Швеция е подсказала на научния екип, провел проучването, че мъжете по-често търсят помощ за лечение на псориазис. Това е събудило интереса на учените за установяване дали жените по-рядко страдат от псориазис или по-рядко търсят лекарска помощ единствено поради неудобство, прикривайки кожните си проблеми.

Псориазис с по-тежки и трайни прояви много по-често поразява мъжете. Това е заключението на шведските учени, проследили състоянието на 5400 души със сходни псориатични оплаквания.

Резултатите показват, че мъжете са по-предразположени към псориазис спрямо жените. Това важи за мъжете във всички възрастови групи и за всички видове псориазис. Важно е обаче да се подчертае, че зависимостта е в сила най-вече по отношение на тежките форми на псориазис и на честотата на обострянето им. Леките прояви на псориазис, както и други автоимунни заболявания като лупус, астма и др., чисто статистически засягат по-често жените.

Успоредно с по-високия риск от тежки форми на псориазис, мъжете са по-предразположени и към системните заболявания, които често придружават псориазиса – артрит, метаболитни и чернодробни проблеми, атеросклероза и др.

Очаква се това научно откритие да има позитивен ефект в борбата с псориазиса и най-вече да помогне за по-навременно диагностициране и превенция на усложненията му. Според екипа, провел проучването, всеки мъж с псориазис трябва да полага редовни грижи за контролиране на заболяването си, включително в периодите на ремисия. Може да се разчита на редица продукти като Липобаза и Нанобаза, които овлажняват и омекотяват кожата – т.нар. хидратанти и емолиенти. Ползването им носи особено позитивен ефект. Качествени хидратанти и емолиенти може да се ползват като допълващо средство при локална терапия, фототерапия, климатолечение и други методи за лечение на псориазис.

borola