Освен характерните симптоми на менопауза (горещи вълни, нощно изпотяване), периодът може да обостри автоимунното заболяване псориатичен артрит, което засяга около 30% от пациентите с псориазис. Заболяването се характеризира с възпаление на ставите и ентезите (местата, където сухожилията и връзките се прикрепват към костите). Причината критическата възраст да се отразява върху костите и ставите са хормоните, по-конкретно спадът в нивата на естроген.

Хормони и болки в ставите

Подутите и болезнени стави често се проявяват с напредване на възрастта, особено в периода на менопауза при дамите. За жените с псориатичен артрит може да настъпи обостряне на възпалителното автоимунно заболяване при климактериум. Според проучвания промяната в хормоналните нива може да засили инфламаторните процеси в организма и да предизвика трайно увреждане на ставите. Именно с хормоните учените си обясняват тенденцията жените да са в повишен риск от артритни заболявания в сравнение с мъжете. При дамите те варират около менструалния цикъл, по време на бременност или менопауза.

Менопауза, спад в естрогена и псориатичен артрит

Проучвания върху възпалението показват, че то се увеличава при менопауза успоредно със спада в нивата на естроген. Този хормон се свързва с редица антиинфламаторни ползи. Според изследване от 2020 г. жените в климакс имат завишени стойности на левкоцити, което е индикация за системно възпаление в организма. Учените считат, че главните „виновници“ за това са от една страна прогресивно намаляващите естрогени, а от друга – натрупването на висцерални мазнини около корема. Изследванията по темата естроген и псориатичен артрит са ограничени. Но има данни за влиянието на женските хормони върху автоимунните заболявания псориазис и ревматоиден артрит. Те показват, че хормоналните флуктуации обострят пристъпите на псориазис през пубертета, след раждане и по време на менопауза. От друга страна при бременност, когато нивата на естроген са високи, симптомите на псориазис са по-леки. Поддържането на хормоните естроген и прогестерон в норма предотвратява развитието на псориатичен артрит.

Обикновено жените навлизат в менопауза между 44 и 55 годишна възраст. Дамите с псориатичен артрит са в риск от по-ранно настъпване на климактериум. Според доклад от 2015 г., публикуван в списание „Rheumatic Disease Clinics of North America“, ревматичните възпалителни заболявания са предпоставка за намален яйчников резерв. Това означава, че дамите са с по-нисък общ брой здрави, незрели яйцеклетки в яйчниците.

Според други изследвания наличието на псориазис или псориатичен артрит повишава риска от остеопения (ниска костна плътност) и остеопороза. Проучване от 2020 г. предполага, че причината е хроничното възпаление и лекарствата, използвани за лечение на двете автоимунни заболявания. Жените в менопауза са в повишена опасност, защото естрогенът е ключов за костното здраве. Когато нивата му спадат, костите са податливи на фрактури.

Обостряне на псориазис и псориатичен артрит при климактериум – как да го предотвратим?

Жените след 45-годишна възраст трябва да полагат допълнителни грижи за овладяване на кожните и ставните оплаквания, които се обострят при менопауза. За овладяване на псориазис и псориатичен артрит се препоръчва консултация със специалист, който да съобрази терапията с индивидуалните нужди на менопаузалните дами. В тази връзка програма Псоралек дава възможност за онлайн консултации с висококвалифицирани медицински специалисти. Те работят в насока повишаване на информираността за двете автоимунни заболявания, оказване на емоционална подкрепа и назначаване на подходящо лечение след първичен преглед. Целта на Програмата е да се постигне контрол над псориазис и псориатичен артрит за живот без страдание. За да се възползвате от услугите на специалист или за повече информация, се свържете с нас на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola