Има надежда за справяне с псориазиса през празничния сезон, който традиционно се свързва с по-висок риск от обостряне на заболяването. Това се дължи на редица фактори, включително студения сух въздух навън, обилната трапеза, отрупана с вкусни, но недотам полезни храни, стресът покрай подготовката за празниците и др. Ето защо в следващите редове споделяме няколко стъпки, с които да предотвратите обострянето на псориазис и да си осигурите спокойствие покрай почивните дни.

Правило № 1 – придържайте се към назначената терапия за справяне с псориазиса

Независимо дали планирате да пътувате или да останете близо до дома за почивните дни, промените в ежедневната рутинна грижа за кожата с псориазис може да имат негативни последици. Важно е да сте наясно, че повечето лекарства за овладяване на заболяването не са толкова ефективни, ако правите прекъсвания в терапията (освен ако не са предварително съгласувани с дерматолог). Ето защо е препоръчително, независимо от натоварената програма покрай Коледните празници, да не пропускате медикаментите и локалните овлажнители (емолиенти) при псориазис.

Пазете се от инфекции

Всяка вирусна или бактериална инфекция крие потенциални рискове за пациентите с псориазис. При среща с патогени имунната система се активира, което може да предизвика обостряне на автоимунното заболяване. През зимата, когато навън е студено, рискът от заразяване с грип, настинка и Ковид-19 е голям. Ето защо експертите съветват пациентите с псориазис да избягват контакт с болни и да спазват някои предпазни мерки при събирания с много хора, като носене на маска.

Внимавайте с храната

Изкушенията на празничната трапеза са много и е трудно да им устоим. Но прекаляването с някои храни и напитки може да е с цената на обостряне на псориазиса. Не бива да забравяме, че излишните килограми са доказан враг на хронично-рецидивиращото заболяване. Телесните мазнини имат провъзпалителна роля. Вероятно това е причината хората с наднормено тегло или затлъстяване да изпитват по-тежки симптоми при псориазис и по-трудно да се поддават на лечение. Експертите съветват псориатиците да опитат да се придържат към противовъзпалителната диета, която включва повече плодове, зеленчуци и полезни мазнини, по празниците. Препоръчва се избягването на сладкиши, тестени изделия от бяло брашно, червено месо и алкохолни напитки.

Всичко за справяне с псориазиса на едно място

Пациентите с псориазис се нуждаят от комплексна грижа за овладяване на заболяването. Точно на тази необходимост отговаря програма Псоралек. Нашите висококвалифицирани дерматолози са насреща, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си. Платформата предлага цялостен подход за справяне с физическите и психологическите последици при псориазис. За целта експертите ни прилагат мултидисциплинарен подход, основан на най-актуалните тенденции в областта на псориазиса. Дерматолозите имат индивидуален подход към всеки пациент Осигуряват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, разгледайте интернет страницата www.psoralek.com.

borola