Таласотерапия при псориазис е терапевтичен подход, който успява да повлияе положително на състоянието, с минимален риск от странични реакции. Буквално преведена от гръцки думата „thalasso”, означава море. Разберете повече за този метод и дали е подходящ за вас по-надолу в статията.

Лечение чрез таласотерапия при псориазис – разберете как

Таласотерапията обхваща различни елементи и тяхната комбинация, като приложение върху дермата на морска вода, кал, водорасли, пясък и луга. Като цяло пациентите с кожни проблеми в това число и псориазис могат да се възползват от морските климатичните условия и положителният ефект, които носят със себе си. Според направени проучвания, терапевтичният подход има много добра ефективност и постига дълготрайна ремисия за повечето пациенти. Освен за кожата, морелечението има ефект и за артритните промени на заболяването. В организма на хората, които провеждат таласотерапия при псориазис настъпват редица събития. Например подобрява се функцията на нервната система, метаболизма се задейства и нивата на хемоглобин влизат в оптимални граници. Освен това се редуцира възпалението и се нормализира кръвообращението в кожата. Добре е да не се забравя, че терапията изисква специализиран дерматологичен контрол.

На какво се дължи високата ефективност на метода таласотерапия при псориазис?

Ефективността на терапията се дължи на няколко фактора. На първо място самото море оказва положителен ефект върху психичното здраве на страдащите от псориазис. След провеждане на морелечение се наблюдава почти пълно подобрение на състоянието. Това се дължи на извеждане на страдащите пациенти от болнично лечение и елиминиране на някои от причините, които обострят кожното заболяване, като стреса например. В България таласотерапия при псориазис се провежда в Черно море. В морската вода се съдържат магнезий, калций, калциеви сулфати и натрий, които се абсорбират през кожата и са полезни за добрия терапевтичен отговор от терапията. Освен това климатичните фактори като температура на въздуха – 22-35 градуса, на водата 27-28 градуса и не толкова солената вода се считат за оптимални условия в лечението на псориазиса. Къпането с морска вода води до образуване на така наречената солена мантия по кожата, която променя нейното pH и подобрява хидратацията й.

Луга и слънчеви лъчи като част от таласотерапия при псориазис

Лугата е краен продукт от добива на сол. В нея се съдържат всички съставки на морската вода и рапата (вода с химичен състав близък до този на морската вода и лечебна кал от дъното на езеро), но в по-големи концентрации. Това означава по-бързо действие и по-голям ефект върху засегнатите части по кожата. Друг фактор, оказващ въздействие върху организма е слънчевата радиация. UV лъчите имат имуносупресивен ефект върху кожата, с което възпрепятстват деленето на клетките в епидермиса и пречат на образуването на така наречените плаки при псориазис. Важно е да се отбележи, че не трябва да се прекалява с излагането на слънце и при страдащите от състоянието то става постепенно, като е необходимо да не надвишава 5-6 часа на ден. Освен това за хора с псориазис е добре да нанасят слънцезащитен продукт, отговарящ на следните условия:

  • Да предпазва от UVA и UVB лъчи
  • Да бъде водоустойчив
  • Хипоалергичен или такъв за чувствителна кожа
  • Със SPF най-малко 30, за предпочитане 50-ти фактор
  • За предпочитане да бъде минерален, съдържащ цинков оксид или титаниев оксид

Достъпна информация за лечение на псориазис с таласотерапия и други терапевтични подходи

При възникнали въпроси и допълнителна информация относно морелечението при псориазис, пациентите спокойно могат да се доверят на програма Псоралек. Това е една уникална платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на псориазиса. За справяне с негативното му отражение върху качеството на живот не само на страдащите, но и на техните близки. Специалистите, работещи в програмата са се посветили изцяло на каузата, затова и може да си запазите час за онлайн консултация, напълно безплатно тук. Нашият екип остава винаги на разположение, ако ви е необходима помощ по е-майл или на телефон (+359) 2 983 6211.

borola