За подобряване качеството на живот при пациенти с псориазис, освен практически съвети за овладяване на заболяването е необходима и емоционална подкрепа. В следващите редове споделяме повече за психологическия аспект на хроничното кожно заболяване.

Живот с псориазис – има последици и за психиката

Една от най-обременяващите мисли за пациентите с псориазис е, че заболяването е за цял живот. Въпреки че има стратегии за овладяване на псориазис, към момента липсва дефинитивно лечение на болестта. Това може да се окаже тежък емоционален товар за засегнатите. Добрата новина е, че с помощта на квалифицирани специалисти може да се постигне поддържане на псориазиса в ремисия. Тъй като заболяването има индивидуален характер, за някои пациенти влизането в ремисия значи почти пълно изчистване на кожните плаки и липса на симптоми. В по-тежките случаи оплакванията остават, дори в периодите на ремисия, но са значително по-леки.

Симптомите на псориазис обикновено няма как да останат скрити за околните

Повод за тревожност при някои пациенти е фактът, че псориазисът може да се обостри ненадейно. През тези активни периоди на болестта по кожата се появяват розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Псориазисът обикновено засяга лактите, коленете, скалпа, и дори може да се появи на лицето. Възпалението и сърбежът са особено мъчителни симптоми, които допълнително могат да обострят псориазиса и да влошат състоянието и външния вид на кожата. Ето защо голяма част от пациентите се опитват да прикрият заболяването, като избират облекло, което покрива кожата, дори през топлия сезон. Митът, че псориазисът е заразен, е нещо, което може да срещнете на работното място или дори сред семейството и приятелите. Тази стигма допринася за чувството на емоционална умора.

Подкрепа у дома

Не на последно място псориазисът може да се отрази негативно и върху романтичните отношения на засегнатите. Видът на засегнатата кожа при някои пациенти създава неудобство при интимен контакт или при посещение на социални събития с партньора. Отношението на семейството е ключово, когато говорим за психологическото здраве на хората с псориазис.

Подобряване качеството на живот при пациенти с псориазис

Точно това е ясната цел на екипа от програма Псоралек. Специалистите дерматолози приканват пациентите с псориазис у нас да се обърнат към тях за помощ и съдействие. Благодарение на своя богат опит и експертиза те правят най-доброто, от което има нужда всеки човек с псориазис. Повишават осведомеността за кожното заболяване, разкриват формулата за активно ежедневие без болка и дават емоционална подкрепа на засегнатия и неговите близки. Стилът им на работа се отличава с надеждност и високо качество. Всеки може да се увери в това, като проведе онлайн консултация или запази час за преглед. За повече информация се свържете с нас на contact@psoralek.com.

borola