Псориазисът единодушно е определян като предизвикателство на работното място и има защо! Характерните симптоми, с които се сблъскват псориатиците, като сърбеж, болезненост или кървене от напукана кожа, могат значително да затруднят изпълняването на трудовите ангажименти. В статията споделяме повече за негативното влияние на хронично-рецидивиращото кожно заболяване върху работния процес и как да минимизираме предизвикателствата пред хората с псориазис.

Псориазисът на работното място

Според проучване, публикувано в списанието BJD през септември 2020 г., псориатиците в САЩ губят повече от 15% от работните си часове годишно заради заболяването. Причините са необходимостта от взимане на допълнителни почивни дни и наличието на мъчителни симптоми, които затрудняват продуктивността на работното място. Особени затруднения срещат по-младите служители, според изследване, публикувано в Journal of Dermatology Treatment. Учените установяват, че около 40% от участниците с псориазис на възраст между 18 и 30 години не са били толкова продуктивни на работа, колкото биха могли да бъдат, ако не страдат от кожното заболяване. При 21% от засегнатите участници се е наложило да вземат отпуск по болест поне веднъж през последните три месеца.

Според друго проучване, публикувано през юли 2021 г. в списанието Clinical Rheumatology, хората с псориазис са по-склонни да пропуснат работа и да изпаднат в краткотрайна нетрудоспособност, отколкото тези, които нямат заболяването. Не бива да пренебрегваме и психологическите симптоми на псориазиса. Възможно е засегнатите да изпитват понижено самочувствие, неудобство и дори срам във връзка със заболяването.

Повече за предизвикателствата на работното място

Стресът е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени пациентите с псориазис на работното място. Не винаги е възможно да избегнете напрежението покрай работните срещи или придържането към крайния срок. Но намирането на начини за облекчаване на стреса извън работната среда, може да намали общата тревожност и риска от обостряне. Препоръчително е да отделяте време за релаксация чрез практикуване на любимото хоби или спокойна почивка у дома.

Друг проблем е стриктното придържане към назначената терапия за овладяване на псориазис на работното място. Потърпевшите споделят, че се случва да пропуснат нанасянето на овлажняващ продукт върху засегната кожа или не приемат достатъчно течности, за да хидратират тялото отвътре навън, когато са затрупани от ангажименти. Задаването на напомняния, например под формата на аларма, е добър вариант да се подсещате за специфичните нужди на псориатичната кожа.

Не на последно място пациентите с псориазис изпитват редица затруднения, свързани със социализацията на работното място. Потърпевшите споделят, че се случва колеги да ги отбягват. Причината е притеснение да не се заразят с псориазис, въпреки че това на практика е невъзможно. Хората с нокътен псориазис или с псориатични лезии по скалпа често изпитват дискомфорт от видимите симптоми на заболяването.

Комплексната грижа за овладяване на псориазиса включва и оказването на емоционална подкрепа

Точно затова е създадена уникалната по рода си програма Псоралек. Тя обединява усилията на медицински специалисти, експерти от фармацевтичната индустрия и пациенти с псориазис от цялата страна. Каузата е само една – осъществяване на пълен контрол над псориазиса и предоставяне на емоционална подкрепа на псориатиците и техните близки.

Програмата предлага цялостна висококачествена грижа на засегнатите – лечение, съвети и препоръки за по-добър живот. Предоставя възможност за онлайн консултация и прегледи при специалисти дерматолози. Допълнителна информация за предлаганите услуги може да бъде получена чрез електронна поща contact@psoralek.com или телефон (+359) 2 983 6211.

borola