Внимателното планиране и придържане към медицинските препоръки могат да неутрализират евентуалните здравни рискове при псориазис при бременни жени. Дори е доказано, че при голяма част от бъдещите родилки симптомите на заболяването са притъпени по-време на износването на плода. Тъй като опасенията за безопасна бременност и раждане на здраво бебе са често срещани сред дамите в детеродна възраст с псориазис, споделяме повече по темата.

Псориазис, плодовитост и гени

За успокоение на всички, планиращи да създадат семейство, споделяме, че няма доказателства псориазисът да засяга пряко репродуктивната система на мъжа или жената. Въпреки това проучване, публикувано през 2018 г. в „International Journal of Dermatology“, съобщава, че нивата на сексуална дисфункция са по-високи сред хората със заболяването. Според изследването мъжете с нелекуван псориазис имат по-ниски нива на тестостерон, което може да повлияе върху производството на сперма.

Друга тема, която вълнува бъдещите родилки е дали псориазисът се предава от майката на бебето. Въпреки че не може да заразите новороденото чрез кожен контакт или при кърмене, дерматологичното заболяване е обвързано с генетична предразположеност. Според Националната фондация за псориазис в САЩ, ако единият родител има псориазис, рискът болестта да се прояви при детето е приблизително 10%. Опасността нараства до 50%, ако и двамата родители имат псориазис. Но дори при такава предразположеност не е задължително детето да развие кожното заболяване. Около 10% от населението има един или повече от гените, предразполагащи към псориазис, но само 2-3% развиват заболяването.

Псориазис при бременни жени – може да повлияе върху теглото на плода

Псориазисът при бременност може да засегне плода по други начини. Анализ на резултатите от бременността на 6103 жени с псориазис от Дания и Швеция, публикуван през март 2018 г. в списанието ActaDV, показва, че усложненията като преждевременно раждане или ниско тегло на плода са по-чести сред родилките с кожното заболяване, отколкото при тези без него. Предполага се, че тежките прояви на псориазис повишават този риск, но са необходими още изследвания по темата.

Лечение на псориазис при бременни жени

Възможно е бременността да наложи известни промени в лечението на псориазис при дамите. Ето защо жените, планиращи да станат майки, първо трябва да се консултират с лекуващия дерматолог. Обикновено терапията включва външно прилагане на локални кортикостероиди или нестероидни опции върху засегнатия кожен участък. Възможно е при планиране или по време на бременността лекуващия специалист да препоръча преустановяване на лечението на псориазис с фототерапия. Някои лазерни терапии са свързани с безплодие при мъже и жени, и могат да причинят вродени дефекти, ако се използват от дамите по време на бременност.

Препоръчително е дамите, планиращи да станат майки, да се доверят на специалист, за да се постигне възможно най-добро овладяване на псориазиса преди бременността. Това може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане и ниско тегло на плода. Въпреки че много жени установяват, че псориазисът се подобрява по време на бременност, при някои пациенти той може да се влоши, особено след раждането на бебето. Непредсказуемият ход на кожното заболяване се дължи главно на свръхактивна имунна система. Ето защо е важно бременните жени да обсъдят с лекуващия специалист подходите за предотвратяване на обострянето на псориазиса в седмиците след раждането.

А ето къде да откриете необходимата информация и подкрепа при псориазис

Всяка жена с псориазис, която е бременна или планира бременност, може да получи надеждна помощ от дерматолозите на програма Псоралек. Висококвалифицирани и с богат професионален опит те дават отговор на въпросите, свързани с протичането на кожното заболяване през тези 9 месеца. Начертават стратегиите за активен и здравословен начин на живот без страдание. Осигуряват психологическа подкрепа. Предлагат експертни съвети чрез онлайн консултации. Провеждат училища за псориазис. Извършват прегледи в София и мрежата от консултативни центрове в цялата страна. За повече информация посещавайте редовно сайта на Програмата – www.psoralek.com.

borola