В някои случаи кожният псориазис може да стане предпоставка за поява на косопад. Научете повече по темата от статията, която сме подготвили специално за вас.

Важно уточнение за косопад при псориазис

Искаме да обърнем внимание, че сам по себе си псориазисът не предизвиква загуба на коса и намаляване плътността на косата. До посочените проблеми най-често се стига, когато псориатичните люспи по окосмената част на главата, са толкова дебели, че при отлющването си захващат косъма от корена.

Макар и по-рядко използването на шампоан със салицилова киселина за облекчаване на възпалението, сърбежа и зачервяването също може да доведе до косопад. Ето защо е препоръчително да се потърси съвет от специалист преди употребата му.

Не е изключено косопадът при псориазис да е страничен ефект от медикаментозното лечение за овладяване на псориатичните симптоми. До момента обаче има твърде малко изследвания по темата. При всички положения при загуба на коса е добре да се направи консултация с лекуващия лекар. Ако е необходимо, той ще намали дозата или ще промени лечението.

Видове косопад при пациенти с псориазис

Косопад само в засегнатите от псориазис области на скалпа

Това е най-честата форма на косопад при псориатиците. Обикновено косата на засегнатите губи част от естествената си маса в зоните с плаки. В тези области повечето космени фоликули не са във фаза на растеж (анаген), а са във фаза на покой (телоген). Космите остават известно време по скалпа, без да растат, след което се отделят и падат.

Телогенен ефлувиум

Това е втората по честота форма на косопад при хората с псориазис. Състоянието не е проучено напълно. Предполага се, че настъпва, когато значително се увеличи броят на космените фоликули във фаза на почивка (телоген). Възможно е някои области да са по-силно засегнати от други. При тежки случаи се наблюдава разреждане на окосмяването в областта на веждите и по гениталиите. Добрата новина е, че телогенният ефлувиум е напълно обратима форма на косопад.

Необратим косопад

Среща се рядко при хора с псоризис. Обикновено е следствие от рани на скалпа, които зарастват бавно.

Спиране на косопад при псориазис

Оладяването на псориазиса е ключът към спиране на косопада. За съвети и насоки как да се постигне ремисия на кожното заболяване можете да се обърнете към специалистите от програма Псоралек. Ерудирани и с богат опит, те са помогнали на много хора с псориазис да се научат да живеят с болестта, без тя да нарушава нормалното им всекидневие. Освен че дават полезни препоръки нашите дерматолози оказват емоционална подкрепа и назначават максимално щадящо лечение. Повече информация за предлаганите услуги можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola