Неведнъж сме говорили за псориазис и витамин Д. В следващите редове ще продължим темата, защото е важна.

Едно съвсем ново изследване хвърля още светлина по въпроса. Оказва се, че допълнителният прием на витамин Д може да помогне за предотвратяване на редица автоимунни заболявания, включително и псориазис.

Предишни изследвания доказват положителната връзка между псориазис и витамин Д

Това обаче е първото рандомизирано контролирано проучване, което:

  • проследява ефекта от приема на добавки с витамин Д
  • следи дали изследваните лица развиват автоимунно заболяване като лупус, ревматоиден артрит и псориазис

Тук е мястото да кажем, че рандомизираните контролирани изпитвания (РКИ) се приемат за златен стандарт при клиничните изпитвания.

Проучването, наречено VITAL, е проведено сред близо 26 000 души на средна възраст 67 години. Участниците не са имали дефицит на витамин Д и не са изложени на висок риск от развитие на автоимунни заболявания.

Доброволците са разделени на случаен принцип в групи, които получават:

  • 2000 IU витамин Д на ден и 1 гр омега-3 мастни киселини
  • витамин Д с плацебо
  • омега-3 мастни киселини с плацебо
  • само плацебо

Участниците отговарят на въпроси, свързани с новодиагностицирани автоимунни заболявания. Лекари потвърждават или отхвърлят диагнозата.

При анализа на данните учените забелязват, че…

  • хората, приемали витамин Д и витамин Д с омега-3 мастни киселини, са в по-нисък риск от автоимунни заболявания като псоризис

За сравнение служат лицата, приемали само плацебо или омега-3 мастни киселини.

Данните, публикувани в онлайн изданието на сп. BMJ от 26 януари 2022 г., стават ясни след над 5-годишно проследяване. Ефектите от приема са най-големи след втората година. Учените подчертават, че сами по себе си омега-3 киселините не намаляват значително честотата на възникване на автоимунни заболявания. По думите им единственото, което те правят, е да облекчават възпалението, характерно за тези заболявания.

Учените планират да продължават да следят здравословното състояние на участниците още няколко години.

Не спирайте да следите www.psoralek.com за новости по темата псориазис и витамин Д

Това е сайтът на програма Псоралек – единствената по рода си платформа у нас за цялостна грижа за хората с псориазис. Програмата предлага всичко за кожното заболяване на едно място. Като се започне от здравна информация, мине се през практически съвети за по-добро ежедневие и се стигне до морална и физическа подкрепа.

В Програмата работят доказани специалисти дерматолози, които дават най-доброто от себе си, за да улеснят живота на псориатиците. Организират училища за псориазис, провеждат прегледи и онлайн консултации. За някои от услугите се изисква предварително записване.

За допълнителни въпроси и уточнения можете да се обадите на телефон: (+359) 2 983 6211 или да пишете на contact@psoralek.com.

borola