Определено има връзка между псориазис и напълняване. Това заявяват експерти от Университетската болница в Лайпциг, Германия. Те забелязват, че в ежедневната клинична практика хроничните възпалителни заболявания като псориазис се:

Въпросът, защо хроничните възпалителни заболявания и хроничните незарастващи рани са по-чести при тези групи от хора пробужда интереса на учените. В опит да си отговорят те провеждат проучване за:

  • ролята на наситените мастни киселини при повишаване на възпалението в организма и незарастващите рани

Резултатите от работата им са публикувани в сп. Theranostics.

Повече за връзката между незарастващи рани, псориазис и напълняване

Учените припомнят, че се отделят опасни молекули, когато кожата е възпалена или наранена. „Ние се фокусирахме върху опасната молекула S100A9. Заедно с редица наситени мастни киселини тя предизвиква необичайно активиране и диференциация на макрофагите. Това в крайна сметка е причина възпалителните реакции да не отшумяват и кожните лезии да не зарастват“. Думите са на д-р Аня Салбах. Тя е учен и ръководител на работна група към отделението по Дерматология, венерология и алергология на Университетската болница в Лайпциг.

Тук правим вметка, че макрофагите са клетки, които унищожават проникналите в организма патогени (бактерии, вируси, гъбички, паразити). В този ред на мисли те имат важна роля в първоначалната борба с инфекцията. Спомагат за отшумяване на възпалението и за възстановяването на тъканите.

Изследователите от Лайпциг установяват, че блокирането на опасната молекула S100A9 води до нормализиране работата на макрофагите при затлъстяване. В резултат възпалителният отговор се регулира и заздравяването на рани се подобрява.

Друго работещо решение е следване на хранителен режим с ниско съдържание на наситени мастни киселини

Оказва се, че само след седмица на тази диета:

  • възпалителната реакция в организма на лабораторни животни се нормализира без непременно да се сваля тегло

Учените предполагат, че ефектът ще е същият и при хора. „Смятаме, че промяната в храненето на пациента с наднормено тегло/затлъстяване би имала ефект дори ако няма загуба на килограми“. Това казва д-р Салбах. Тя допълва, че с колегите си провежда клинично проучване. Целта им е да установят дали промяна в диетата би помогнала за лечението на псориазис при хора.

Псориазис и напълняване е интересна тема, която определено ще има продължение. Можете да се информирате за всички новости по нея от…

Това е интерактивният сайт на програма Псоралек – платформа без аналог в България за цялостна грижа на пациентите с псориазис. Тя обединява усилията на:

  • висококвалифицирани медицински специалисти
  • експерти от фармацевтичната индустрия
  • специалисти от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от цялата страна

Целта на всички тях е една – контролиране на кожното заболяване по възможно най-добрия начин.

Програмата предлага възможност за онлайн консултация с дерматолог, посещаване на училища по псориазис и провеждане на физически преглед. Допълнителна информация за тях може да бъде получена на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola