Псориазис и татуировки несъвместими понятия ли са? Отговор на този въпрос дава д-р Едуард Проданович, асистент по дерматология в Медицинското училище в Източна Вирджиния (EVMS).

Псориазис и татуировки не се изключват взаимно

„Ако живеете с псориазис, това не означава, че не можете да си направите татуировка. Добре е обаче да сте запознати с някои подробности, преди да отидете да се татуирате. Така ще намалите риска от обостряне на симптомите и поява на усложнения“, предупреждава д-р Проданович.

Той обръща специално внимание на факта, че татуирането при псориатици е рисков фактор за развитие на т.нар. феномен на Кьобнер. Това е реакция, при която се появяват лезии на здрава кожа в резултат на травма на друго място. Обикновено новите псориатични лезии се развиват бързо – две до четири седмици след травмата. В някои случаи обаче възникват месеци и години по-късно.

Д-р Проданович подчертава още, че съществува реална опасност от развитие на алергични реакции към мастилата за татуировки

Въпросните реакции са непредвидими. Те могат да се появят в срок от няколко седмици до години след изработване на татуировката. Проявяват се със симптоми като сърбеж и подуване в областта на татуировката. „Жълтите и някои червени мастила, които съдържат кадмиев сулфид, създават голям риск от фотоалергична реакция“, казва д-р Проданович.

Псориазис и татуировки с къна

По думите на д-р Проданович татуирането с къна също крие своите рискове за псориатиците. Подобна рисунка на тялото също може да доведе до феномен на Кьобнер и кожни реакции. Той напомня, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е одобрила къната само за боядисване на коса. Освен това черната къна съдържа веществото p-фенилендиамин, което може да причини тежки кожни реакции.

В заключение д-р Проданович препоръчва на хората с псориазис, които са решили да се татуират:

  • да изберат професионално студио, където се поддържа висока хигиена
  • да обсъдят намерението си с дерматолог

Псориазис и татуировки – тема, която спокойно може да се обсъди с…

висококвалифицираните дерматолози от Псоралек – единствената по рода си програма у нас, която предлага цялостна грижа на хората с псориазис. Експертите от Програмата подхождат индивидуално към всеки пациент. Консултират го спрямо неговите нужди, дават му практични насоки за справяне с ежедневните предизвикателства, предлагат емоционална подкрепа.

Всеки заинтересован може да си запази час за първичен преглед съгласно графика тук или да проведе онлайн консултация, като зададе своите въпроси тук.

При неясноти и допълнителни въпроси, свързани с псориазис и неговите усложнения, може да се позвъни на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola