Системното медикаментозно лечение на псориазис не излага пациентите на по-голям риск от тежко протичане на ковид-19. Това показва първият по рода си анализ на международния регистър PsoProtect на псориатици с коронавирус. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Регистърът е създаден, за да събере база данни за това как влияят системните лекарства за псориазис на ковид-19

Това се казва в съобщение за пресата на Националния институт за здравни изследвания (NIHR) във Великобритания.

Припомняме, че често умерената до тежка форма на псориазис се лекува с имуносупресори. Това са клас лекарства, които потискат или отслабват имунитета. Част от лечението са, защото се смята, че за възникването и обострянето на псориазиса голяма роля има имунната система.

В проучването учените анлизират данни на 374 души с псориазис от 25 държави, които са се разболели от коронавирус в периода март-юли 2020 г. Близо 71% от хората са на биологично лечение, а 18% приемат и традиционни имуносупресори.

Резултатите от направения анализ сочат, че около 93% от псориатиците напълно се възстановяват от COVID-19, 21% са хоспитализирани и 2% са починали.

„Преживяемостта на хората с диагноза „псориазис“ е висока и рисковите фактори за COVID-19 при тях не се различават съществено от тези на общата популация. Това ни дава основание да уверим нашите пациенти, че няма нужда от излишна паника по време на пандемията“, казва д-р Сатвеер Махил. Тя е консултант-дерматолог в Института по дерматология „Сейнт Джон“ в Лондон и съръководител на Регистъра.

„Още в самото начало на пандемията разбрахме колко е важно да предприемем активен подход за справяне с опасенията на псориатиците относно COVID-19. Международният регистър PsoProtect е много важен, за да се разбере по-добре връзката между псориазиса, неговото лечение и ковид инфекцията. Това на свой ред позволява на лекарите и пациентите да вземат информирано решение за лечение и грижа в тези предизвикателни времена.“ Така смята Хелън Мактейър, изпълнителен директор на английската Асоциация на хората с псориазис.

Осигуряване на пълна грижа за пациенти с псориазис и ковид

Дерматолозите от програма Псоралек приканват псориатиците с коронавирус да се обръщат към тях за съдействие и подкрепа. Висококвалифицирани и с богат опит, те оказват физическа и емоционална помощ по време на ковид пандемията. Връзката с тях може да се осъществи по имейл тук или лично в клиника „Борола“ в София и в мрежата от клиники и консултативни центрове в цялата страна. Часът за първичен преглед се записва предварително на посочените телефони в графика, който периодично се обновява. За допълнителна информация – тел.: (+359) 2 983 6211.

borola