Наличието на псориазис по кожата не би могло, а и не трябва да проваля дълго чаканата ваканция на морския бряг. Все пак лятото носи много ползи за псориатичната кожа. Просто вземете нужните мерки.

Внимавайте със слънцето

Слънцето може да е едновременно приятел и враг на вашата кожа.

Излагането на UVA и UVB лъчи подобрява видимо вида и състоянието на дермата. Неслучайно то е в основата на фототерапията. Тук обаче има едно „но“ и то е, че със слънчевите бани не бива да се прекалява. Препоръчително е постепенно и внимателно да се излагате на слънчевите лъчи. В началото не стойте извън сянката на чадъра повече от 10-15 минути дневно. И не забравяйте – не правете плаж във времевия интервал 10.00-16.00 часа, тъй като тогава нивото на радиация е най-високо.

Не допускайте да изгорите при псориазис по кожата

Вече казахме, но пак ще повторим – не подценявайте вредното влияние на слънчевите лъчи! В противен случай рискувате да си навредите сериозно. Възможно е да получите слънчево изгаряне. То на свой ред ще влоши псориазиса и твърде вероятно ще доведе до т.нар. феномен на Кьобнер. Това е реакция, при която се появяват и развиват нови лезии по кожата на хора, страдащи от кожно заболяване.

Използвайте качествена слънцезащита

Проверените във времето фотопротективни средства са вашият щит срещу слънцето. Не пестете средства и заложете на такива, които са:

  • водоустойчиви
  • имат висок SPF фактор
  • защитават едновременно от UVB и UVA лъчи
  • нямат оцветители, консерватни и аромати

Нанасяйте ги щедро върху незасегнатите кожни участъци. За предпочитане е това да се случва 20-30 минути, преди да излезете навън. Подновявайте слънцезащитата на всеки 2 часа и след плуване.

Пазете се от пясъка при псориазис по кожата

Бъдете предпазливи с пясъка. Той има абразивен ефект и действа на принципа на шкурка. Възможно е да нарани кожата и да провокира споменатия феномен на Кьобнер.

Махнете етикетите

Етикетите на всички дрехи и аксесоари от летния гардероб биха могли да раздразнят кожата и да увеличат дискомфорта и сърбежа. Ето защо ги изрежете внимателно с ножичка, преди да се преоблечете.

За спокойно лято при псориазис по кожата, можете да разчитате на помощта на…

екипа на програма Псоралек – доказани специалисти в областта на дерматологията, посветили се на идеята да подобрят живота на хората с псориазис. За изпълнение на своята мисия, те:

  • дават практически приложими съвети
  • повишават информираността за кожното заболяване, като провеждат училища за псориазис
  • оказват емоционална подкрепа
  • назначават подходящо лечение
  • провеждат прегледи в цялата страна
  • правят онлайн консултации

За някои от предлаганите услуги се изисква предварително записване на час. Кои са те и какъв е редът за ползването им можете да разберете, като се обадите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola