Въпреки усилията за повишаване на осведомеността, някои митове за псориазиса продължават да съществуват, което често води до социална стигма и дезинформация. Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което засяга милиони хора по света, но остава широко неразбрано. Затова и в тази статия ще хвърлим светлина върху истината, за да помогнем за един по-добър живот на страдащите от кожното заболяване.

Един от разпространените митове за псориазиса е, че не е сериозно състояние

Противно на общоприетото схващане, псориазисът не е само кожен проблем. Това е сложно автоимунно заболяване, което може да засегне различни системи в тялото. Въпреки че се проявява предимно върху кожата, може да засегне и ставите, ноктите и дори вътрешните органи. Възпалителният характер на псориазиса често води и до набор от симптоми извън видимите кожни плаки, включително умора, болки в ставите и дори повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Разглеждането на псориазиса като сериозно състояние, засягащо целия организъм е от решаващо значение за правилното управление и лечение.

Един от неверните митове за псориазиса е, че е заразен

Едно от най-вредните погрешни схващания за псориазиса е, че е заразен. Това вярване може да доведе до социална дискриминация и ненужен страх сред хората, живеещи със заболяването. Важно е да развенчаем този мит и да образоваме другите, че псориазисът не се предава чрез допир или по друг начин. Като разсеем представата за заразяване, можем да насърчим по-голяма съпричастност и подкрепа за хората, засегнати от състоянието.

Това е само козметичен проблем – един от грешно схващаните митове за псориазиса

Нека го кажем така, псориазисът често има дълбоки физически и емоционални последици за страдащия. Животът със състоянието може да се окаже много труден, като нерядко засегнатите страдат от тревожност, ниско самочувствие и депресия. При това заболяване структурата на кожата се променя прекалено бързо. Докато нормалните клетки зреят и преминават от най-долния до най-горния слой на дермата за 28 дни, при псориазис това се случва за период от 3 до 8 дни. В по-тежките случаи псориазисът може да предизвика напукване и кървене от засегнатите кожни участъци, което е причина за дискомфорт и може да се отрази негативно на психиката на пациентите. Между 5-10% от тях развиват псориатичен артрит – заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите.

Диетата може да излекува псориазиса – мит или реалност?

Всъщност няма данни, че определена диета може да излекува псориазиса. Но все пак спазването на балансирано хранене и поддържане на здравословно тегло, могат да стоят в основата за облекчаване на симптомите. За удължаване периода на ремисия и овладяване на състоянието, засегнатите трябва да консумират повече плодове и зеленчуци, богати на омега-3 мастни киселини храни. Добре е да избягват консумацията на червени и тлъсти меса, кафе, алкохол и никотинови изделия.

Състоянието се лекува напълно

За съжаление това е един от неверните митове за псориазиса. Въпреки, че лечението е му през последните години бележи напредък, все пак то не може да бъде излекувано окончателно. Появят ли се веднъж симптомите, те периодично напомнят за себе си през целия живот на пациента. Все пак има редица ефективни подходи за овладяване на заболяването и удължаване периода на ремисия.

Допълнителна информация относно псориазиса и професионална помощ за страдащите

Всичко това може да откриете в сайта на на програма Псоралек. Това е уникална платформа, която обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове, и пациенти от цялата страна. За постигането на една основна цел – цялостна висококачествена грижа за хората с псориазис. Програмата има за цел да опровергае ширещите се заблуди за кожното страдание, да преодолее предразсъдъците на обществото – със своевременна, компетентна и достоверна информация, и с конкретни научни факти. Освен това може да се възползвате от висококвалифицирани специалисти, които ще се отнесат с внимание към вашия индивидуален проблем.

Направете своята консултация напълно безплатно. А за допълнителни въпроси не се колебайте да пишете на е-майл или се свържете с нас на телефон (+359) 2 983 6211.

borola