Въпреки че няма списък с категорично забранени храни при псориазис, много пациенти предпочитат да избягват определени продукти, които изглежда влошават симптомите на кожното заболяване. Например, в проучване от 2017 г., проведено сред повече от 1200 души с псориазис, над половината от респондентите споделят, че са забелязали подобрение на симптомите след намаляване приема на алкохол, глутен и някои зеленчуци. В следващите редове споделяме за рисковите храни, за които си струва да помислите дали имат място в менюто при псориазис.

Какви са препоръките за хранене при псориазис?

Като цяло Националната фондация за псориазис на САЩ препоръчва на псориатиците да се придържат към противовъзпалителен режим на хранене. Това меню набляга на консумацията на плодове и зеленчуци, растителни протеини, риба и морски дарове, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Същевременно ограничава храните, които стимулират възпалителните процеси в организма и могат да влошат симптомите при псориазис.

Експертите също така препоръчват воденето на дневник, в който да записвате приеманите храни и начина, по който те се отразяват върху състоянието на кожата. Ако подозирате, че даден продукт води до обостряне на псориазис, е разумно да преустановите консумацията за известно време. А ето кои храни най-често са посочвани като „виновници“ за обостряне на псориазисните симптоми.

Преработени храни – забранени при псориазис

Псориазисът е възпалително състояние. Проблемът с консумацията на преработени храни е, че обикновено са с високо съдържание на наситени и трансмазнини, рафинирани нишестета и захари. Всички те стимулират инфламаторните процеси в тялото и се свързват с влошаване на оплакванията при немалка част от псориатиците. Друга причина да избягвате нездравословните храни е, че те са с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност. Хората с псориазис са в по-висок риск от натрупване на излишни килограми, което на свой ред повишава опасността от сърдечно-съдови болести.

Изненадващо, някои зеленчуци също са в списъка със забранени храни при псориазис!

Става въпрос за така наречените „нощни“ зеленчуци, от които най-популярни са картофи, домати, патладжан и чушки. Причината тези на пръв поглед полезни храни да се окажат опасни при псориазис е, че съдържат соланин. Доказано е, че този алкалоид, който се съдържа в растенията от семейство Картофови, е тригер за болка при част от хората. Ето защо някои пациенти с псориазис споделят за облекчаване на симптомите, когато изключат нощните зеленчуци от менюто.

Червено месо и млечни продукти

Червените меса съдържат полиненаситена мазнина, наречена арахидонова киселина. Възможно е тя да влоши симптомите на псориазис, защото лесно се трансформира във възпалителни съединения в организма. Освен в червеното месо се съдържа в колбасите, бекона и млечните продукти. Освен това киселото мляко съдържа протеина казеин, който е свързан с възпаление в организма. Яйчните жълтъци също са с високо съдържание на арахидонова киселина, така че помислете дали да ги изключите от диетата.

Още полезна информация за псориазиса

Интерактивният сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com, предоставя на потребителите актуална информация и любопитни данни за псориазиса. Това е единствената програма у нас, която подпомага както физическото, така и психическото състояние на хора с псориазис. Чрез платформата може да повишите осведомеността си за кожното заболяване, да проведете онлайн консултация с нашите специалисти или да запишете час за преглед. В основата на всички услуги стои индивидуалния подход към всеки желаещ да се възползва от тях.

Повече за всяка услуга може да научите чрез позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211. Цената е на един градски разговор за цялата страна. Не се колебайте, а ни потърсете!

borola